РОЗКАЖИ МІСТУ ПРО СЕБЕ
05.08 - 11.08
|
Moye Misto |
You are here » Moye Misto » МИНУЛІ НОВИНИ ТА РОЗВАГИ » [розкажи місту про себе] - дух, що тіло рве до бою
РОЗКАЖИ МІСТУ ПРО СЕБЕ
05.08 - 11.08
|
Відволічемось трохи від роботи))
1. Айзек Азімов, Фах - книга, з якої розпочалась моя любов до читання саме такого стилю як наукова-фантастика і зрештою це відкрило двері до самого світу фентезі. До цього, скажімо, мені доводилось вбивати нудьгу, перечитуючи те, що лежало в мене на полиці, а це був вибір з того, що купували батьки собі або просто купували "аби було на майбутнє".
2. Дж. К. Роулінг, Гарі Потер - мене не оминула Поттеріана, адже тим хворіли всі, і це як раз те, що досі з теплом згадую про минуле.
3. Люко Дашвар, трилогія "Биті є" - через цю трилогію і персонажа з неї повернувся на рольові, бо хотілось от програти на рольових такого чоловіка)
4. Ч. Дікенс, Великі сподівання - класика англійської літератури, як на мене одне з найулюбленіших в Дікенса. Мені подобається тут, мабуть усе від похмурої атмосфери твору до найменших деталей.
5. Б. Корнуел, Саксонскі хроніки - літературний цикл романів із 13 книг (з яких прочитав поки 12) і розповідає про період утворення Англії, з тих семи королівств, на котрі вона була поділена до набігів данців та інших вікінгів. Дякуємо Останньому королівстві за те, що познайомив з пиьсменником - направду, дуже надихаюче, цікаво та детально і про історію, і про мову і багато всього. Це одна з останніх хронік, від якої я прямо кайфував. Останню книгу не читав доти, доки не вийшов останній фільм по ній.
| Now I am the violence |
|
1. Дж.Р.Р.Толкієн, “Володар Перстнів”
Тут я не робитиму вигляд, ніби читав книги до того, як це стало мейнстримом. Ці книги в мене були, і я навіть намагався їх читати задовго до виходу "Братства Кільця" на екрани, але в той час я був дурень, так що очі на існування під обкладинкою ще й сюжету мені розкрив саме фільм
Це вже потім я і книги прочитав, і Сільмарилліон, і до рольових подався, і це все.
Юність як вона є, у трьох старих книжках з перекладами вроздріб.
Зараз на полиці стоїть неймовірне видання в оригіналі, і я чекаю вільного часу для штурму цих трьох фортець.
2. Г.Л.Олді, "Герой має бути один"
Колись у Олдей мені подобалося приблизно все. Я був зачарований побудовою мови в цих книгах і по-дитячому тішився навіть вставкам від другої особи. Потім я почав дивитись на ці тексти інакше, зрозумів їхню нерівність. Щось мені відверто сподобалося. Але мені не сподобалася ні Ойкумена у всьому розмаїтті, ні "Герой". Не впевнений, що залишусь при цій думці, якщо перечитаю. Але спогади у мене найемоційніші.
3. Умберто Еко, “Ім'я Троянди”
На середині цієї книги я зрозумів, що читаю одночасно чотири, а то й більше. Чотири книги, заховані в одному тексті: вони зовсім різні, вони говорять про паралельні сфери пізнання. Це відкриття було настільки приголомшливим, що я й досі під враженням.
Зараз я вже навряд чи з усім обґрунтуванням наведу всі чотири побачені пласти. Навскидь згадається хіба що детектив на поверхні та вивчення ролі тексту у формуванні свідомості людства. Але тоді я довго думав про це і довго був у повному захваті.
4. Діана Сеттерфілд, “Тринадцята казка”
Здається, тут історія схожа на словотворчість Олдей. Мене просто зачарувала течія тексту, проста і дзвінка; об'ємне та дуже атмосферна. Ця позиція у списку улюблених найхиткіша. Вона залежить від настрою набагато більше, ніж інші книги — адже ті, що залишилися, дійсно залишили помітний слід у тому, як я пишу і як думаю.
Але хай вона буде тут. Хороша книга з гарною стилізацією під готичний роман. Особливо це помітно навіть не в сюжеті як такому, а саме у побудові самого тексту.
5. Говард Філіпс Лавкрафт, Хребти божевілля
Ця книга колись поставила мене в серйозний глухий кут, оскільки мені не вистачало уяви побачити картину цілком. Я був роздратований величезною кількістю недомовок, занадто великими для того, щоб просто створювати ефектний флер таємниці. Незважаючи на те, що окремі частини картини я бачив досить ясно — наприклад, гірський хребет, сам табір експедиції і згодом виявлене місто Старців — я не міг уявити собі самих Старців. Довелося малювати, перечитуючи проклятий опис, який теж чогось недомовляв.
А потім мене повністю захопило гігантське стародавнє місто, і я почав малювати вже його. На жаль, художник із мене нікчемний, особливо коли справа стосується пейзажів; можливо, тому ці малюнки зараз кудись загубилися. Однак перед моїми очима все це було цілком реальне, стояло кілька днів і нікуди не збиралося йти.
Парадоксально, але ця книга в результаті виявилася найменш туманною з усього, що я читав у Лавкрафт. Не приклад багатьом іншим його творам, вона дає загальне розуміння про пов'язує всі його книги загальної міфології. Якщо починати читати Лавкрафта — слід починати з неї. На мою скромну думку.
Плюсик оратору вище за Сеттерфілд - раджу ще й її "Беллмен і Блек", в свій час під певний настрій вони дуже мені подобались))
Та якщо складати саме топ, то спробую якось так...
- 1. "Гаррі Поттер" Дж. Роулінг
Навряд чи знайдеться серія, яка б його побила за кількістю перечитувань, за глибиною знання всесвіту в період захоплення і взагалі. Серія - символ дитинства і моїх ранніх підліткових літ. Перші рольові, перші теплі знайомства в мережі, це все у мене відноситься до неї. Досі згадую ніжно й пам'ятаю навіть зовсім незначних персонажів))
- 2. "Чорнильна трилогія", К. Функе
Якщо вже згадувати дитинство, то певною молодшою сестрою ГП для мене була саме ця серія. Я любила в ній все, від загальної ідеї про буквальне потрапляння в інші світи через книги і до цитат, якими починався кожний розділ. Можливо, з погляду дорослого вона видасться дещо наївною, але чарівності у цієї казки не відняти.
- 3. "Дивергент" В. Рот, "Голодні ігри" С. Колінз
Продовжуючи тему підліткових літ та мейнстріму)) Думаю, всі знають ці книги. Особисто я була дуже розчарована фільмами з серії Дивергент, бо як на мене, книги були куди глибші. Нещодавно я перечитала ГІ і по-новому оцінила Піту й його стосунки з Катніс, а от Дивергент для перечитування десь рік тому не пішов... Однак в свій час вони мене захоплювали, тому й оминати їх увагою не хочеться.
- 4. "Сильмарилліон" Дж. Р. Р. Толкін
Якщо б я саме зараз обирала книгу й історію, яка для мене буде найбільшим топом, то це буде вона. Насправді, історій там багацько, вплетені вірші автора я просто обожнюю, особливо покладеними на музику. Сам стиль, напрямок твору, подача, герої, це все мене зачепило, щоб так просто не відпустити х)
- 5. "Дюна" Ф. Герберта
...цю серію я дочитала десь до Дітей Дюни і обов'язково якось ще повернусь до тих книг, які видав вже син автора. Там дуже багато чого на подумати, складні, комплексні герої, читати місцями складно, тобто це точно не для перепочинку твори, однак є в тому суровому світі фременів щось не менш чіпляюче.
-
Виходить, я пройшлася чисто по мейнстріму, тому бонусом наведу ще твори автора Сабаа Тагір (хто скучив за фентезі і водночас хоче чогось кольорового й не зовсім стандартного, вам за серією An Ember in the Ashes) і Мілана Кундери (мені дуже сподобалося, як у нього прописані взаємовідносини героїв в Нестерпній легкості буття і Жарті), а також серію про Ганнібала Лектера (я була приголомшена, наскільки красиво можна писати про такий сюжет, і, здається, ті книги на фоні серіалу згадують мало).
Все, побіжу, бо про варті уваги книги можна говорити вічно)) точно шось забула
Ми разом побачим Всесвіту кров:
Світла рождення всупереч ночі.
Ця тема для мене складна. Як і з фільмами - я люблю дуже різні твори за дуже різні особливості, і мені простіше скласти список книг, які вплинули на мене, ніж ті, які я саме люблю. Але я спробую. Проявлю активність раз в сезон
1. Алессандро Барікко, "Гомер. Іліада". У Барікко я рекомендую до прочитання абсолютно все — абсолютно неважливо, чи близька вам тема моря ("Море-океан"), першої світової ("Така історія"), перших локомотивів ("Замки гніву"), перших торговців шовком ("Шовк") ), релігійного виховання ("Еммаус" - це начебто повість або новела, але від неї неможливо відірватися), пароплавів і джазу з "1900" (ЙОГО Я ТЕЖ ДУЖЕ РЕКОМЕНДУЮ ЦЕ ФАНТАСТИКА АГРХ ЯК ВИБРАТИ) або давньогрецького склад, проникливі історії, які завжди залишають тебе розгубленими. Я вибираю "Іліаду", бо рву її на цитати щоразу, бо — так, троянський цикл все ще чіпляє мене наскрізь. Тому що Барікко переробив гомерівський епос, скоротив, прибрав богів, доповнив зв'язками, але максимально зберіг імена і дух. Тому що це — пісня миру та війни, бо там герої, сльози та кров, і піднесення духу, і текст, текст, текст. Бездоганний склад. Нічого зайвого. Лише музика слова.
Хоч би спробуйте.
2. Донна Тартт, "Щегол". Спочатку була "Таємна історія", в яку я закохався, сп'янів і отруївся і в роті було надто солодко. Російською, потім англійською. Через якийсь час почав "Щігла" - російською знайшов тільки ознайомлювальний фрагмент, але далі підхопив англійською мовою. Я закоханий у цього автора, вона дивовижна. І "Щегол"... Все так наочно: ці деталі, це життя, кольори та тонкощі спілкування, темний будинок, будинок у піску на відшибі, антикварний магазин, картина та таємниця та БОРИС. Мені подобається, як Тартт пише стосунки, пише таємницю, пише про те, що роз'їдає душу, як пліснява, як виразка. Цей автор мене не розчарував.
3. Кларисса Пінкола Естес, "Та, що біжить з вовками". Можна подумати, що фентезі про перевертнів, але ні. Юнгіанський психолог та спадкова оповідниця розбирає казки та архетип Дикої Жінки на їхньому прикладі. Усі хочу дістати інші її книги, але навіть не впевнений, що їх переклали. Це найдавніша книга у списку — понад десять років я люблю її та перечитую. У неї чудовий, поетичний склад, і вона здавна торкалася в моїй душі якихось особливих струн, розплющувала очі на речі, яких я навіть не помічав. Вона говорить про все: про безпорадність, придушення волі, радість життя, брудний сміх, гнів, причетність, спокуту, вино, сором, страх, задуху, любов, про первозданну дикість, яка так цілюща для душі. Дає ліки для всього, що було поламано та поранено у тебе всередині. Надає неймовірну підтримку. Словом, це дуже значуща для мене і дорога книга, яка відіграла велику роль у моєму самопізнанні, розвитку та вирішенні низки психологічних проблем.
4. Маріо Пьюзо, "Хрещений батько". Мафіозна романтика в усій красі. Якщо хтось дивився, але не читав: фільм передає атмосферу дуже точно, а ось багато побічних сюжетних ліній обрізає, залишаючи лише центральну. Отже, книга — це як фільм, тільки більше і смачніше. Фінал виймає серце і розриває його на шматки. Щоразу після фіналу хочеться негайно перечитати заново.
5. Джейн Остін, "Розум і почуття". Або ж "Почуття та чутливість". Щось з Остін має бути в цьому списку, я поринаю в її книги хоча б раз на рік, тому що обожнюю гумор і склад, тонке і яскраве, почуття і судження, і її героїнь у всьому їхньому різноманітті. Що тут скажеш — я люблю розумних дівчат із благородними серцями та чистотою почуттів, люблю хепі-енди та гарні манери. Я не ідеалізую ні вік, ні героїнь, ні історії, я просто люблю ці книги — чудові мрії, написані дивовижним складом. Мрію перечитати їх усі в оригіналі) І в силу особистих переваг вибираю цю книгу - я дуже люблю Елінор, ту, що "розум". Мені ще дуже близька "Доводи розуму", але там сам сюжет зовсім вже тихий і сумний ... Емма як героїня мене страшно бісить, а "Гордість і упередження" якась надто підстрибом по всіх фронтах. Загалом, кохана у мене ця)
Книги то святе, тому треба з чогось починати, з'являючись у цій рубриці
1. Герберт Френк "Дюна"
Цю книгу я якось купив у подарунок другові ще у школі і до дня народження цього самого друга, встиг сам прочитати. Було це до перегляду старого фільму чи після, навіть не пам'ятаю. Але це справді цікава історія. Фантастика в чистому вигляді в тому напрямі, що мені так подобається, де в майбутньому робиться ставка на розвиток людських здібностей. При цьому нічого не змінюється. Люди так само прагнуть до влади. Зрада, змови та інтриги все це майбутнє не зводить до давніх часів.
2. Грегорі Девід Робертс "Шантарам" + "Тінь Гори"
Оповідання від першої особи, сюжет зав'язаний на сонячній Індії та розповідає про той внутрішній світ, що панує в Бомбеях. Там є все, і кохання, і дружба, і війна, і кримінал, і опис природи, і побут. Це світ, в якому хочеться залишитися, прислухаючись до музики, що грає, почати танцювати і співати разом з персонажами. Перечитувала книги на одному подиху. Можна сховати Шантарам у шафі, але не можна сховати Шантарам із душі. Ця книга надихає мене і дарує нові думки.
3. Джоан Роулінг "Гаррі Поттер".
Відразу обмовлюся - так, я про сім книг)) І тільки. Не скажу, що це найулюбленіші книги, але історія зачепила, а ще це мій перший усвідомлений фандом. Я з нього починав у рольових, я грав по ньому дохрена і трошки, я можу знову і знову згадувати молодість, з теплом у душі.
4. Ніл Гейман "Ніколи"
Видання, яке бентежить з перших своїх сторінок. Унікальний світ, що надихає на нові ідеї та бачення. Теж перечитую час від часу, бо головні герої цього твору варті уваги. І Лондон. Він сам собою прекрасний, і разом з Нілом Гейманом, лише обростає новими міфами і справжнім життям. Леді Двері, Ламії, Мисливця... Деякі персонажі іноді так і просять стати окремими ролями. Хочеться походити Нижнім Лондоном і відчути на собі його атмосферу.
5. Брем Стокер "Дракула"
Фанат цієї книги ще зі шкільної лави. Я дивився кілька екранізацій (1979 року і ту саму, Копполи) до того, як її прочитати, але коли відкрив книгу вперше, був у шоці! По-перше, формат щоденників. Він поданий досить цікаво, і досить художньо, щоб сприймати це цілісною історією. Цікаво подивитись під кутом різних персонажів її різні етапи. Ну і я люблю вампірську тематику. І цей твір з усіх читаних і видимих мною на тему — все-таки найулюбленіший бо лежить в основі решти, це клята класика.

1. Дж.Р.Р.Толкін "Володар кілець". Думаю, це нікого не здивує. Один із перших прочитаних творів, кохання на все життя. Те, що назавжди закохало мене в фентезі, те, що допомогло розвинути уяву та почати писати, а потім і прийти на рольові. Ці книги, всі ті, що присвячені Середзем'ю, незважаючи на ті десятки разів, які я їх перечитувала, щоразу відкривають щось нове для мене, і тому, з кожним новим прочитанням, я закохуюсь у цей світ ще сильніше.
2. А.Дюма-батько "Три мушкетери". Я чесно не пам'ятаю, що саме прочитала першим — "ВК", "Хоббіт" або "Три мушкетери". Але продовжую вважати, що першим все ж таки був Толкін, а вже потім — Дюма. Франція цієї епохи назавжди залишилася моїм улюбленим історичним періодом. Продовження історії хоч і захоплюють, а все-таки вже не так сильно. А ось "Три мушкетери", це класика, яку треба знати всім. Це кохання, це пригоди, це шляхетність та інтриги, це кохання та ненависть. І найголовніше, це дружба.
3. Код да Вінчі Ден Браун. Для мене ця книга не про релігію, не про науку, не про загадки чи владу. Вона гарна, незважаючи на викликані суперечки. І навіть не про символи, здатні зберігати в собі так багато. Для мене ця історія — про людську цікавість та здатність розуміння, про їхні межі та те, що в цих межах можливо. Точніше так - поки ти вважаєш, поки розумієш, що щось можливе - воно і є для тебе таким, нехай інші і вважають це неможливим. Це можливо для тебе. Про те, як багато довкола нас символів і знайомих, найрізноманітніших, які розуміються по-різному, але варто лише спробувати їх зрозуміти — і кожен, буквально кожен із них, може призвести до своєї таємниці. Потрібно тільки спробувати зрозуміти, навіть не так важливо, чи правильне твоє розуміння — чи ні. Почни шлях, і він приведе тебе до мети, як це було з головним героєм - лицарем, не від меча, від пера, що врешті-решт схилив свої коліна перед тим, що знайшла спокій під зірками. І взагалі я люблю Дена Брауна і не соромлюся цього
4. Божественна комедія, Данте Аліг'єрі. ...Ось тільки не треба сміятися. На цій книзі моя скрупульозність, що тоді ще тільки прокльовувалась, зіграла зі мною злий жарт. Я завжди ставилася до релігій приблизно так само, як до міфології, і тому із захопленням лізу навіть у нетрі християнського світоустрою. Тому вона стала для мене ще одним захоплюючим світописом, нехай і написаним досить важким для мене складом. Власне, лише як світопис я її й змогла розглядати у результаті. Плюс кілька цікавих мотивів, з якими я ще довгий час не могла розлучитися.
5. Террі Пратчетт, "Нічна варта". Взагалі-то, я люблю всього Пратчетта (40+ книг!!!) і особливо весь цикл Стражі, але саме ця книга стоїть окремо. Тому що в ній стільки чистої, рафінованої романтики революції та паралелей з реальним світом, стільки бузку та круто зварених яєць! Мало хто написав про революції — жорстокі, спонтанні, але неминучі, як Пратчетт. 25 травня я шукаю собі гілочку бузку та йду перечитувати "Нічну варту". І знову і знову бачу в ній парарлелі з реальним світом і захоплююся фіолософією яка прикривається гумором.

A Deo rex, a rege lex.
ДЯКУЄМО ЗА УЧАСТЬ!
Ця тема залишається відкритою до кінця місяця аби бажаючі могли поспілкуватися одне з одним щодо можливості пограти.
Всі нагороди були вислані учасникам. До наступної зустрічі.
You are here » Moye Misto » МИНУЛІ НОВИНИ ТА РОЗВАГИ » [розкажи місту про себе] - дух, що тіло рве до бою